Θα περίμενε κανείς ένας σταρ του βεληνεκούς του Pierce Brosnan να είναι πρεσβευτής κάποιου μεγάλου οίκου ωρολογοποιίας. Για μένα τουλάχιστον ήταν έκπληξη ότι επέλεξε να συνδέσει το όνομά του με έναν «μικρό», ανεξάρτητο ωρολογοποιό όπως ο Peter Speake-Marin. Ψάχνοντάς το όμως κάπως περισσότερο κατανόησα τι τον οδήγησε στη συνεργασία αυτή. Κατ’ αρχάς ο ίδιος ο Brosnan ουδέποτε μέχρι τώρα πρόβαλε κάποιο συγκεκριμένο brand –πέραν ίσως της θητείας του ως James Bond– όπου μοιραία συνδέθηκε με την Omega που φιγουράριζε εκείνη την εποχή στον καρπό του 007, (η έναρξη της συνεργασίας της ελβετικής μάρκας με τη σειρά ταινιών James Bond ξεκίνησε το 1995 στο Golden Eye, όταν ο Pierce Brosnan ενσάρκωσε για πρώτη φορά τον θρυλικό κατάσκοπο). Pierce Brosnan Speake-MarinΚαι ενώ στις τέσσερις ταινίες του ως James Bond ο Pierce φορούσε Omega, σε άλλες ταινίες αλλά και στην πραγματική του ζωή έδειχνε κάποια προτίμηση στα Reverso της Jaeger-LeCoultre και στα Panerai. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία του με την Speake-Marin; Το εξηγεί ο ίδιος ο Ιρλανδός ηθοποιός: «Γνώρισα τον Peter (Speake-Marin) στα γυρίσματα μίας ταινίας μου. Εκείνος ήταν σύμβουλος ενός ηθοποιού που υποδυόταν έναν ωρολογοποιό. Μιλήσαμε λίγο. Λατρεύουμε και οι δύο αυτό που κάνουμε, κι εγώ ως λάτρης των ρολογιών εκτίμησα το γνήσιο πάθος του καθώς και τα ρολόγια που σχεδιάζει. Αγόρασα ένα από τα ρολόγια του και έτσι ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ μας. Όταν ο Peter μου ζήτησε να γίνω πρεσβευτής της δουλειάς του η απάντηση ήταν απλή». Η «επαγγελματική» σχέση του Brosnan με την Speake-Marin ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 ενώ προσφάτως κυκλοφόρησαν δύο νέες φωτογραφίες με τον διάσημο σταρ να φορά στον καρπό του το μοντέλο Velsheda από τη συλλογή J-Class. Πάντα γοητευτικός, ο Pierce πόζαρε στον φακό του Ελβετού φωτογραφου Marco Grob, σε ένα photo shooting που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Pierce Brosnan Speake-MarinΤΟ ΡΟΛΟΪ

Η συλλογή J-Class πήρε το όνομά της από το εμβληματικό βρετανικό ιστιοπλοϊκό σκάφος J-Class της δεκαετίας του 1930 που εξακολουθεί να συμμετέχει σε αγώνες ακόμη και σήμερα. Το Velsheda προσφέρει μία μινιμαλιστική απεικόνιση του χρόνου, αφού διαθέτει έναν και μοναδικό δείκτη της ώρας από μπλε γυαλισμένο ατσάλι. Θέλει λίγο χρόνο για να το συνηθίσεις, και εκτός από την περίπτωση που χρειάζεσαι απόλυτη ακρίβεια, π.χ. εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με τους Ελβετικούς σιδηροδρόμους, μαθαίνεις να διαβάζεις την ώρα με απόκλιση 2-3 λεπτών. Αυτός ο δείκτης, όπως θα παρατηρήσετε, εκτείνεται σε όλη τη διάμετρο του καντράν, και το κεντρικό του τμήμα έχει το σχήμα του λογοτύπου της Speake-Marin. Το ίδιο σχήμα έχει και ο τροχός δευτερολέπτων, ο οποίος βρίσκεται από πάνω. Η περιστροφή του τροχού των δευτερολέπτων στο κέντρο του πιο αργά κινούμενου ωροδείκτη δημιουργεί παράξενα σχήματα που αλλάζουν συνεχώς σε μία γοητευτική αυτή εναλλαγή μοτίβων που τραβά το βλέμμα στο κέντρο του καντράν.

Pierce Brosnan Speake-Marin

Το καντράν του Velsheda είναι από ολόλευκο σμάλτο με γοτθικής έμπνευσης στοιχεία και συνδυασμό αραβικών και λατινικών αριθμών. Το κόκκινο 12 παραπέμπει στα πρώτα ρολόγια τσέπης και χειρός που κατασκευάζονταν στην Αγγλία, στα οποία όλα τα στοιχεία στο καντράν ήταν σε μαύρο με εξαίρεση το 12. Άλλη μία παράξενη λεπτομέρεια, ο λατινικός αριθμός 5, πάνω στον οποίο διακρίνεται η λέξη «enamel» (δηλαδή σμάλτο) γραμμένη με μικροσκοπικά γράμματα. Τα αντικέ αυτά στοιχεία αποτελούν υπενθύμιση της αρχής της καριέρας του Peter Speake-Marin, όταν επισκεύαζε και αναπαλαίωνε ρολόγια-αντίκες στο Λονδίνο. Η Piccadilly κάσα του Velsheda με διάμετρο 42 mm είναι από τιτάνιο και στο εσωτερικό της εργάζεται ένας αυτόματος μηχανισμός Vaucher 3002, ο οποίος είναι ορατός από την διαφανή πλάτη του ρολογιού. Ο ωραία φινιρισμένος ρότορας έχει το σχήμα του λογότυπου της Speake-Marin, όπως και στο κεντρικό σημείο του ωροδείκτη και του τροχού των δευτερολέπτων.

Pierce Brosnan Speake-Marin

Στην πρώτη του φωτογράφηση για την Speake-Marin, το 2015, ο Pierce Brosnan φόρεσε ένα κλασικό μοντέλο, το J-Class Resilience 42mm από κόκκινο χρυσό 18Κ.

 

 

www.speake-marin.com