Το είδαμε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Έκθεση της Βασιλείας το 2015 ως prototype. Ήταν μία από τις ηχηρές απαντήσεις των ελβετικών εταιρειών ωρολογοποιίας στην επερχόμενη επέλαση των smartwatches και ιδίως του έξυπνου ρολογιού της Apple. Τότε οι άνθρωποι της Breitling μας είχαν πει ότι υπολογίζουν να κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη του 2015. Κράτησαν το λόγο τους. Στη φετινή Baselworld 2016 είχα την ευκαιρία να αγγίξω και να φορέσω στον καρπό μου το BREITLING Exospace B55 Connected, το οποίο έχει βγει κανονικά πλέον στην παραγωγή.

Εν ολίγοις…

…πρόκειται για ένα pilot μοντέλο-πιστοποιημένο χρονόμετρο, στο οποίο διάφορες λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της ώρας, της δεύτερης χρονικής ζώνης και του alarm, πραγματοποιούνται μέσω Bluetooth. Ταυτοχρόνως το Exospace B55 μπορεί να «κατεβάσει» και να αποθηκεύσει σε smartphone μετρήσεις του χρονογράφου (π.χ. τις ενδείξεις του ηλεκτρονικού ταχύμετρου) και άλλα δεδομένα.

BREITLING Exospace B55

Τι προσφέρει;

Η αμφίδρομη σχέση χρονογράφου και κινητού τηλεφώνου επιτρέπει και στις δύο συσκευές να λειτουργούν συμπληρωματικά και σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Το ρολόι παραμένει ένας αξιόπιστος χρονογράφος και το γεγονός ότι συνδέεται στο Διαδίκτυο απλώς ενισχύει τη λειτουργικότητά του. Επειδή τα βασικά χαρακτηριστικά ενός smartphone είναι η οθόνη του και το εργονομικό του interface, ο κάτοχος ενός Exospace B55 μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του για διάφορες ρυθμίσεις: ώρας, χρονικών ζωνών, αφύπνισης, παραμέτρων λειτουργίας και εμφάνισης, night mode. Αποτέλεσμα; Σημαντική ευκολία στη χρήση και υψηλή απόδοση. Παράλληλα ο χρήστης μπορεί να «κατεβάσει» από τον χρονογράφο στο smartphone τα αποτελέσματα διαφόρων μετρήσεων: χρόνους πτήσης, καταγεγραμμένα χρονικά διαστήματα με ενδιάμεσα διαστήματα (split times), μέτρηση γύρων (lap times) κ.ά., ώστε να μπορεί να τις διαβάσει ευκολότερα, να τις αποθηκεύσει ή να τις προωθήσει. Το νέο σύστημα connected ρολογιού που επινόησε η Breitling διευκολύνει συνεπώς τη χρήση των λειτουργιών χρονογράφου. Παράλληλα ο Exospace B55 λαμβάνει ειδοποιήσεις από το smartphone εισερχομένων e-mails, μηνυμάτων (SMS, WhatsApp) ή τηλεφωνικών κλήσεων (με το όνομα ή τον αριθμό αυτού που καλεί) καθώς και υπενθυμίσεις για προγραμματισμένα ραντεβού.

BREITLING Exospace B55

Εργαλείο για πιλότους

Σπορτίφ και φουτουριστικός, ο χρονογράφος διακρίνεται για το καθαρά «τεχνικό» του design. Φιλοξενείται σε μία στιβαρή αλλά ελαφριά κάσα από τιτάνιο και είναι εφοδιασμένος με ανάγλυφη περιστρεφόμενη στεφάνη και ένα αποκλειστικό TwinPro λουράκι από ανάγλυφο ελαστικό. Στο εσωτερικό του κρύβει τον αποκλειστικό Breitling Manufacture Caliber B55 με αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις, ο οποίος διαθέτει μία ευρεία γκάμα λειτουργιών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πιλότων. Μεταξύ αυτών ηλεκτρονικό ταχύμετρο, χρονογράφο που καταγράφει έως και 50 ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα καθώς και σύστημα μέτρησης countdown/countup που επιτρέπει διαδοχικές λειτουργίες -αντίστροφης και μη- μέτρησης. Ένα σύστημα «chrono flight» που προφανώς απευθύνεται σε επαγγελματίες ιπταμένους και ερασιτέχνες λάτρεις των πτήσεων, μετρά «block times» (δηλαδή τον χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένα αεροσκάφος αρχίζει να τροχοδρομεί στον αεροδιάδρομο πριν από την απογείωση έως τη στιγμή που θα «παρκάρει» μετά το τέλος μίας αποστολής) καθώς και χρόνους πτήσης, ενώ παράλληλα απομνημονεύει την ώρα και την ημερομηνία αναχώρησης, τον χρόνο άφιξης καθώς και τους χρόνους απογείωσης και προσγείωσης (λειτουργίες Block και Flight Times).

BREITLING Exospace B55Ο user-friendly χαρακτήρας του ρολογιού ενισχύεται από την επιλογή λειτουργιών μέσω περιστροφής της κορόνας και την ενεργοποίηση/απενεργοποίησή τους μέσω δύο μπουτόν. Οι δύο ιδιαιτέρως ευκρινείς LCD (liquid crystal display) οθόνες διαθετουν σύστημα οπίσθιου φωτισμού που ενεργοποιείται με μία πίεση της κορόνας ή όταν ο χρήστης περιστέψει τον καρπό του σε γωνία μεγαλύτερη των 35° (Tilt function), μία δυνατότητα εξαιρετικά χρήσιμη όταν ο χρήστης κρατά σφιχτά τα χειριστήρια ενός αεροσκάφους ή το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Το ρολόι αντλεί ενέργεια χάρη σε ένα επαναφορτιζόμενο σύστημα μπαταρίας. Ο νέος SuperQuartz Breitling Caliber B55 αποδεικνύεται 10 φορές πιο ακριβής από τους συμβατικούς quartz μηχανισμούς και φέρει πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC, τον επίσημο Ελβετικό φορέα πιστοποίησης χρονομέτρων.

BREITLING Exospace B55

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μηχανισμός: Manufacture Breitling Caliber B55, πιστοποιημένο χρονόμετρο από το COSC, SuperQuartz, αναλογική και ψηφιακή ένδειξη 12/24 με οπίσθιο φωτισμό.  Λειτουργίες: Χρονογράφος 1/100ού του δευτερολέπτου, ώρα UTC (Coordinated Universal Time), χρονόμετρο Countdown/Countup, χρονογράφος ώρας πτήσης, χρονογράφος με μετρητή γύρων (lap timer), ηλεκτρονικό ταχύμετρο, αντίστροφη μέτρηση, δεύτερη χρονική ζώνη, 7 ημερήσια alarms, διηνεκές ημερολόγιο με εβδομαδιαία απεικόνιση, ένδειξη αλλαγής μπαταρίας. Κάσα: μαύρο τιτάνιο, στεγανή μέχρι 100 μ. Μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη. Κρύσταλλο ζαφειριού και στις δύο όψεις. Διάμετρος: 46 mm. Καντράν: Volcano black. Λουρί: Καουτσούκ TwinPro σε μαύρο, μπλε ή γκρι χρώμα.

Δείτε το σχετικό video, είναι αρκετά διαφωτιστικό ως προς τις λειτουργίες του ρολογιού. Από την ταινία γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται κατ’ αρχήν για ένα Instrument for Professionals. Υποθέτω όμως ότι οι λάτρεις των ηλεκτρονικών gadgets και της υψηλής τεχνολογίας θα εκτιμήσουν δεόντως τις δυνατότητες που προσφέρει.

www.breitling.com