Όταν μία μάρκα υψηλής ωρολογοποιίας συνεργάζεται με ένα από κορυφαία φωτογραφικά studios στον κόσμο, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι καταπληκτικό. Στον πολυτελή τόμο Faces of IWC by Studio Harcourt Paris υπάρχουν μοναδικά πορτρέτα διάσημων προσώπων από τον χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής, της μόδας και του αθλητισμού που εκτός από την παγκόσμια φήμη μοιράζονται άλλο ένα κοινό: τη στενή σχέση τους με την IWC Schaffhausen. Κάτω από τον μαγικό φωτισμό και τον διεισδυτικό φακό του Studio Harcourt Paris, τα πρόσωπα μεταμορφώνονται και αποκτούν μία λάμψη διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Οι φίλοι και πρεσβευτές αλλά και εμβληματικά μοντέλα της IWC Schaffhausen αναδεικνύονται σε ένα παιχνίδι άσπρου-μαύρου, φωτός και σκιάς.

Η ιστορία

«Στη Γαλλία δεν είσαι πραγματικός ηθοποιός εάν δεν έχεις φωτογραφηθεί από τα Studio Harcourt», έγραψε ο Roland Barthes στο βιβλίο του Mythologies (1957), το οποίο αποτελεί μία ανάλυση των χαρακτηριστικών και των μύθων της σύγχρονης κοινωνίας. Το Studio Harcourt δημιουργήθηκε το 1934 και ήταν μία συνεργασία της Cosette Harcourt, των αδελφών Lacroix και του Robert Ricci. Από τότε έχει απαθανατίσει μεγάλες φυσιογνωμίες του 20ού και πλέον και του 21ου αιώνα. Μυθικά πρόσωπα όπως η Μάρλεν Ντίτριχ, η Ζοζεφίν Μπέικερ και η Μπριζίτ Μπαρντό έχουν αποτυπωθεί για πάντα στο φωτογραφικό χαρτί.

Η Cosette Harcourt (που το πραγματικό της όνομα ήταν Germaine Hirschefeld) γεννήθηκε το 1900 από γερμανοεβραίους γονείς που είχαν εγκατασταθεί στη Γαλλία. Το 1930 η Cosette βρισκόταν στο Παρίσι όπου σπούδασε φωτογραφία στα Studios Manuel Frères. Εκεί γνώρισε τον Jacques Lacroix, το 1933. O Jacques και ο αδερφός του Jean Lacroix ήταν μεγιστάνες του Τύπου της εποχής. Η εκδοτική τους εταιρεία εξέδιδε εξαιρετικά δημοφιλή περιοδικά ενώ το 1933 ίδρυσαν μία διαφημιστική εταιρεία, την Pro-Publicité, μαζί με τον γιο της Nina Ricci, Robert. Μετά τη γνωριμία του Jacques με την Cosette, γεννήθηκε το φωτογραφικό Studio Harcourt, το οποίο γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Οι Παριζιάνοι και οι Παριζιάνες έκαναν ουρά για ένα φωτογραφικό πορτρέτο τους κάτω από τον μαγικό φωτισμό του. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1940, ο Jacques παντρεύτηκε την Cosette για να την προστατεύσει. (Πήραν διαζύγιο το 1946, παρέμειναν όμως μαζί όλη τους τη ζωή). Η Cosette παρόλα αυτά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Παρίσι λόγω της καταγωγής της, μετακομίζοντας αρχικά στη Νότια Γαλλία και κατόπιν στην Αγγλία. Το Studio Harcourt εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά και η Cosette επέστρεψε στη θέση της μετά την Απελευθέρωση. Αυτή ήταν η χρυσή εποχή του Studio Harcourt. Η σφραγίδα του ήταν πανταχού παρούσα, όχι μόνο στις εκδόσεις των αδελφών Lacroix αλλά και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το περίφημο Agence France Presse (το τρίτο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο στον κόσμο σήμερα) καθώς και στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου εκτίθεντο τα πορτρέτα αστέρων της έβδομης τέχνης. Απασχολούσε ήδη 80 ανθρώπους και το 1940 μετρούσε 8 χιλιάδες πελάτες. Μεταξύ 1951 και 1958 το νούμερο αυτό ανήλθε σε 9 χιλιάδες. Υπολογίζεται ότι αναλάμβανε τα πορτρέτα τουλάχιστον χιλίων ανθρώπων μηνιαίως, δηλαδή περίπου 40 ημερησίως!

Το Studio ήταν από τις πρώτες εταιρείες που προσέγγιζαν και συζητούσαν διεξοδικά με τους πελάτες τους διά τηλεφώνου, καθώς κάθε φωτογράφηση απαιτούσε σχολαστικό σχεδιασμό. Εντούτοις, η εμφάνιση των πρώτη ιαπωνικών φωτογραφικών μηχανών reflex και η Nouvelle Vague αποτέλεσαν σοβαρό πλήγμα για το Studio. Οι αδελφοί Lacroix ακολούθησαν χωριστούς επαγγελματικούς δρόμους το 1969, με τον Jacques να παραμένει επικεφαλής της εταιρείας. Η Cosette πέθανε το 1976 και λίγα χρόνια αργότερα, το 1980 ο Jacques έκλεισε το Studio. Την ίδια χρονιά όμως το ανέλαβαν οι αδελφοί Hariri, δίνοντάς του νέα πνοή. Ακολούθησαν πολλές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού, Jack Lang, το Γαλλικό Κράτος αγόρασε τη συλλογή αρνητικών και τα αρχεία του Studio Harcourt και τα στέγασε στη Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine διασώζοντάς τα ως πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Από το 2007 τα ηνία ανέλαβε ο σημερινός ιδιοκτήτης, Francis Dagnan, διαιωνίζοντας την παράδοση του θρυλικού φωτογραφικού Studio Harcourt.

Η φήμη του Studio Harcourt ξεπερνά βεβαίως τα σύνορα της Γαλλίας. Ο τρόπος που σε φωτογραφίζουν είναι μοναδικός και άμεσα αναγνωρίσιμος. Η σφραγίδα Harcourt Studio Paris που υπάρχει πάντα στο κάτω μέρος της κάθε φωτογραφίας είναι απλώς μία ακόμα υπενθύμιση του απαράμιλλου ύφους και της υψηλής ποιότητας φωτογράφισης. Έψαξα και έμαθα ότι η τιμή για ένα φωτογραφικό πορτρέτο είναι γύρω στα 1.900 ευρώ. «Αλμυρή» τιμή για μία φωτογραφία, το αποτέλεσμα όμως είναι τέτοιο ώστε αξίζει κανείς να το δοκιμάσει, έστω μία φορά στη ζωή του. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει διεξοδική συζήτηση με τον πελάτη, σκηνοθεσία, δοκιμαστικά, επαγγελματικό μακιγιάζ και styling, όπως ακριβώς γίνεται και στις φωτογραφήσεις μόδας των περιοδικών, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο από κάθε άποψη. Εκτός από τα κλασικά πορτρέτα το Studio Harcourt αναλαμβάνει διαφημιστικές φωτογραφήσεις για διάφορα προϊόντα, όπως αρώματα, εσώρουχα, αυτοκίνητα, τσάντες, κοσμήματα, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, και ακόμη φωτογραφήσεις γάμου, αλλά και πορτρέτα του αγαπημένου σας κατοικίδιου!

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η ιστορία του Παρισινού στούντιο, οι άνθρωποι και ο χώρος που οργανώνονται οι περίφημες φωτογραφήσεις του…

www.iwc.com

studio-harcourt.eu