Πριν από λίγες μέρες έλαβα ένα newsletter από τη Franck Muller με αυτό το εξαιρετικό animation του Crazy Hours, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τις χορευτικές κινήσεις του ωροδείκτη σε γρήγορη κίνηση. Δεν χορταίνω να το βλέπω. Το FRANCK MULLER Crazy Hours δεν είναι καινούριο μοντέλο. Πρωτοκυκλοφόρησε, εάν δεν με απατά η μνήμη μου γύρω στο 2003, όταν κι εγώ ήμουν σχετικά φρέσκια στον χώρο της ωρολογοποιίας, είχα δύο χρόνια περίπου που έγραφα για ρολόγια. Θα μου πείτε, γιατί μιλάω γι’ αυτό τώρα; Κατ’ αρχάς γιατί, παρότι παρουσιάστηκε πριν από τόσα χρόνια, εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά και να συναρπάζει. Κατά δεύτερον, ήταν από τα μοντέλα που χαράχτηκαν στη μνήμη μου όχι τόσο λόγω της «τρομερής» πολυπλοκότητάς τους, δεν είναι δα και perpetual calendar ή minute repeater, όσο λόγω της ιδιοφυούς σύλληψης και εκτέλεσης της όλης ιδέας. Ο Franck Muller ήταν και παραμένει ένας χαρισματικός ωρολογοποιός. Δεν νομίζω να είχε σκεφτεί ποτέ κανείς να αλλάξει θέση στη σειρά που εμφανίζονται οι ώρες πάνω στο καντράν, πριν από το Crazy Hours.

FRANCK MULLER Crazy HoursΕίναι όμως προϊόν μίας τρελής ιδέας αυτό το ρολόι; Κάθε άλλο. Εάν παρατηρήσετε το καντράν, όλοι οι αριθμοί, πλην του 10, βρίσκονται σε «λάθος» θέσεις. Με προσεκτικότερη παρατήρηση όμως διαπιστώνει κανείς την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου μοτίβου. Οι αριθμοί δεν είναι τυχαία τοποθετημένοι, αλλά έχουν λογική. Κάθε αριθμός βρίσκεται «25 λεπτά» ή «πέντε θέσεις» μετά τον προηγούμενο. Αυτή η διάταξη προφανώς εξυπηρετεί τον σχεδιαστή-ωρολογοποιό στην υλοποίηση ενός μηχανισμού με jumping hours, γιατί περί αυτού πρόκειται. Απλώς η εκτέλεση διαφέρει παρασάγγας από όλα τα jumping hours που έχουμε δει από άλλες μάρκες ρολογιών. Υποθέτω ότι στην αρχή η ανάγνωση της ώρας θα αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τον κάτοχο ενός τέτοιου ρολογιού. Δεν είναι εύκολο να αποτινάξεις μία συνήθεια που είχες όλη σου τη ζωή. Αυτό όμως είναι και η μαγεία του Crazy Hours. Δεν σε αφήνει να επαναπαυθείς. Η έννοια του χρόνου αποκτά άλλη γοητεία, άλλη αξία. Και μόνο που χρειάζεται να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο για να δεις τι ώρα είναι, σε βγάζει από τη ρουτίνα, σε ξυπνάει, είναι σαν να ανακατεύει την τράπουλα του εγκεφάλου. Φαντάζομαι ότι με τον καιρό συνηθίζεις αυτή την αντισυμβατική διάταξη των ωρών και τις παράξενες διαδρομές του ωροδείκτη κάθε φορά που αλλάζει η ώρα. Ευτυχώς ο λεπτοδείκτης ακολουθεί τη νόρμα, οπότε υπάρχει κάτι που λειτουργεί με οικείο τρόπο.

FRANCK MULLER Crazy HoursΗ αγαπημένη μου version του Crazy Hours είναι αυτή με τους πολύχρωμους αραβικούς αριθμούς, η Color Dreams όπως ονομάζεται, με λουράκι λευκό ή σε κάποιο έντονο χρώμα −έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο πορτοκαλί. Υπάρχουν όμως διάφορες εκδοχές με κάσα από ατσάλι, λευκό ή ροζ χρυσό, άλλες πιο αρρενωπές και σοβαρές, άλλες πιο θηλυκές, παιχνιδιάρικες και χρωματιστές. Υπάρχει ακόμη και Crazy Hours με Tourbillon, μόνο που στο συγκεκριμένο μοντέλο η διάταξη των αριθμών είναι αντεστραμμένη, λόγω του κλωβού στο 6!

Τα Crazy Hours είναι μία σειρά που υπάρχει σταθερά στη συλλογή του Franck Muller και που ήρθε για να μείνει! Δείτε τα πιο πρόσφατα μοντέλα της συλλογής…

www.franckmuller.com