Μετά το περσινό Clé de Cartier που ομολογουμένως ήταν πολύ ωραίο −ιδίως από τεχνικής απόψεως−, αλλά δεν «περπάτησε» όσο θα ήθελαν οι δημιουργοί του, επειδή αντιμετωπίσθηκε ως μάλλον γυναικείο από το αγοραστικό κοινό, ο οίκος Cartier επιστρέφει φέτος με μία αμιγώς ανδρική συλλογή. Και το όνομα αυτής Drive de Cartier. Οι συνειρμοί προφανείς. Είναι μία σειρά εμπνευσμένη σχεδιαστικά από τα vintage αγωνιστικά αυτοκίνητα, αντικείμενο αγαπημένο των ανδρών. Παρόλα αυτά δεν θα έλεγα ότι οι σχεδιαστές ακολούθησαν κλασικές δοκιμασμένες λύσεις, για να «σιγουρέψουν» την εμπορική επιτυχία. Τουναντίον, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο οίκος Cartier, πειραματίστηκαν με ένα νέο σχήμα κάσας που ακροβατεί ανάμεσα στο τετράγωνο −ή το οκτάγωνο− και τον κύκλο, χωρίς να είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ουσιαστικά πρόκειται για το σχήμα cushion ή coussin (γαλλιστί προφέρεται «κουσέν» και σημαίνει μαξιλάρι). Κατά την ταπεινή μου γνώμη το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό −για να χρησιμοποιήσω μία αγγλική έκφραση: They nailed it! Θεωρώ ότι πέτυχαν το στόχο τους, προτείνοντας ένα ρολόι που συνδυάζει αρρενωπότητα, κομψότητα, δυναμισμό, prestige, παραδοσιακή τεχνογνωσία, vintage αισθητική και ταυτοχρόνως απολύτως σύγχρονο look.

Δεν ξέρω εάν θα γίνει μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως π.χ. το Ballon Bleu, θεωρώ όμως ότι θα βρει τον χώρο του και το δικό του κοινό, γιατί το αξίζει. Το Drive, σε όποια εκδοχή κι αν το δει κανείς, από την πρώτη ματιά «φωνάζει» Cartier. H λεία κάσα με τις υπέροχες καμπύλες αγκαλιάζει ένα άψογης αισθητικής καντράν με χαρακτηριστικούς ευμεγέθεις λατινικούς αριθμούς και δείκτες από μπλε ατσάλι. 

ΤΟ DESIGN

Μπορεί η Cartier να διατείνεται ότι η σχεδίαση του Drive είναι εμπνευσμένη από τον κόσμο των κλασικών αυτοκινήτων, εκ πρώτης όψεως όμως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο προφανές. Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς είναι ότι η κάσα τύπου coussin κλείνει νοσταλγικά το μάτι στη δεκαετία του 1940, όταν καθιερώθηκε ουσιαστικά αυτό το σχήμα ρολογιού ή ότι οι ωραίες, γυαλιστερές καμπύλες της μπορούν να παραλληλιστούν με τα σασί των αγωνιστικών βολίδων του ’60 ή του ’70. Τα πράγματα αλλάζουν σε μία δεύτερη ανάγνωση…

CARTIER DriveΗ περίτεχνη guilloché διακόσμηση στο καντράν είναι εμπνευσμένη απ’ ό,τι φαίνεται από τις σχάρες των ψυγείων των αυτοκινήτων, η κορόνα θυμίζει το καπάκι του ψυγείου ή μπουλόνι του κινητήρα, το υποκαντράν των μικρών δευτερολέπτων τους μετρητές στα ταμπλό των κλασικών αυτοκινήτων. Όλες όμως αυτές οι λεπτομέρειες είναι ακριβώς αυτό: λεπτομέρειες διακριτικές, σχεδόν ανεπαίσθητες και κυρίως εξαιρετικά κομψές. Σε αντίθεση με άλλα ρολόγια που αντλούν έμπνευση από τον κόσμο του αυτοκινήτου, όπου οι επιροοές είναι πιο οφθαλμοφανείς. Κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν φόρεσα το ρολόι στον καρπό μου στο Σαλόνι της Γενεύης, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν ότι παρά την σχετικά μικρή του διάμετρο (40 χιλιοστά) δείχνει μεγαλύτερο, ίσως λόγω του λεπτού του προφίλ και της ντελικάτης σχεδίασής του.

Ο ίδιος ο οίκος περιγράφει το Drive de Cartier −και κατ’ επέκταση τον κάτοχό του− με λέξεις όπως καλαίσθητο, κομψό, εκλεπτυσμένο, ενστικτώδες, παθιασμένο, μοντέρνο, με αυτοπεποίθηση και ελεύθερο πνεύμα. Και το μόττο που προτείνει είναι «Follow your inner drive», δηλαδή ακολούθησε την εσωτερική σου παρόρμηση. Εδώ η αγγλική γλώσσα βοηθάει καθώς η λέξη drive εκτός από οδήγηση, διαδρομή ή ταξίδι σημαίνει και πολλά ακόμη πράγματα: ορμή, κίνητρο, παρόρμηση, ενέργεια, ενεργητικότητα, θέληση, δυναμισμό…

Η ΣΥΛΛΟΓΗ

Τρία μοντέλα που με τις παραλλαγές τους ως προς το μέταλλο της κάσας και τον χρωματισμό του καντράν μας κάνουν συνολικά 7 κωδικούς (αυτοί θα κυκλοφορήσουν προς το παρόν το 2016). Εφόσον το μοντέλο πάει καλά φέτος −και δεν έχει λόγο να μην πάει καλά−, φαντάζομαι ότι θα εμπλουτιστεί και με νέες εκδοχές και complications το 2017. Έχουμε λοιπόν κάσες από ανοξείδωτο ατσάλι ή ροζ χρυσό οι οποίες συνδυάζονται με guilloché καντράν σε λευκό, μαύρο ή γκρι χρώμα. Το βασικό μοντέλο έχει ώρες, λεπτά, μικρά δευτερόλεπτα και ημερομηνία, το δεύτερο μοντέλο είναι κάπως πιο πολύπλοκο, καθώς εκτός από ώρες, λεπτά και μικρά δευτερόλεπτα συνδυάζει retrograde δεύτερη χρονική ζώνη, μεγάλη ημερομηνία και ένδειξη ημέρας/νύχτας, και υπάρχει και ένα μοντέλο υψηλής ωρολογοποιίας με ιπτάμενο tourbillon και Σφραγίδα Ποιότητας της Γενεύης.

CARTIER DriveΠαρακάτω μπορείτε να θαυμάσετε και τα τρία μοντέλα Drive de Cartier σε όλες τις εκδοχές τους για το 2016.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ

Τρία μοντέλα και άρα τρεις διαφορετικής πολυπλοκότητας μηχανισμοί κινούν τα Drive de Cartier: ο Calibre 1904-PS MC εξοπλίζει το απλό αυτόματο μοντέλο με τα μικρά δευτερόλεπτα, ο Calibre 1904-FU MC δίνει ενέργεια στο πολύπλοκο μοντέλο και ο Calibre 9452 MC το μοντέλο με το Tourbillon. Και οι τρεις σχεδιάζονται, συναρμολογούνται και παράγονται από την Manufacture Cartier στο La Chaux-de-Fonds.
CARTIER DriveO Calibre 1904 MC −ο απλούστερος των τριών− δημιουργήθηκε το 2010, και ήταν ένας από τους πρώτους manufacture μηχανισμούς του οίκου Cartier. Διαθέτει διπλό βαρέλι για άριστη τροφοδοσία του ελατηρίου με ενέργεια και εξαιρετικό σύστημα ρύθμισης που διασφαλίζει υψηλή χρονομετρική ακρίβεια. Ο Calibre 1904-FU MC δημιουργήθηκε το 2014 και όλες οι πολύπλοκες λειτουργίες του (retrograde δεύτερη ώρα, μεγάλη ημερομηνία, ένδειξη ημέρας/νύχτας) ρυθμίζονται απευθείας από την κόρονα. Τέλος ο κουρδιστός Calibre 9452 MC που δίνει ζωή στο ιπτάμενο tourbillon, συναρμολογείται και ρυθμίζεται στον πρώτο όροφο της Cartier Boutique, στον αριθμό 35 της Rue du Rhône στην καρδιά της Γενεύης, ώστε να δικαιούται να φέρει τη Σφραγίδα Ποιότητας της Γενεύης.

www.cartier.com