Είναι ένα από τα ομορφότερα ρολόγια που έχω δει. To IWC Big Pilot’s Annual Calendar “Le Petit Prince” είναι μία από τις πολυπλοκότερες προσθήκες στη φετινή «ιπτάμενη» συλλογή της ελβετικής ωρολογοποιίας από το Schaffhausen και εκτός από την υψηλή μηχανική του υπεροχή έχει και υψηλή συλλεκτική αξία. Κυκλοφορεί σε limited edition 250 κομματιών και είναι αφιερωμένο στον Μικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint Exupéry. Ήδη από το 2006, η IWC αποτίνει φόρο τιμής στον Γάλλο ποιητή και λάτρη των αιθέρων, Antoine de Saint-Exupéry, με ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις pilot ρολογιών. Ο Saint-Exupéry ήταν ένας πραγματικός θρύλος στην εποχή του. Έγινε διάσημος όχι μόνο από τα βιβλία του, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 250 γλώσσες, αλλά και από την περιπετειώδη ζωή του και κυρίως το πάθος του για την αεροπλοΐα. Ο ρομαντισμός σε απόλυτη αρμονία με την ακρίβεια. Για τον Saint-Exupéry, η συγγραφή δεν θα υπήρχε χωρίς τις πτήσεις και το αντίστροφο. Η αεροπλοΐα ήταν για τον ποιητή ένα σχολείο που του δίδασκε πειθαρχία. Στο κόκπιτ ενός αεροσκάφους κάθε κίνηση πρέπει να είναι απολύτου ακριβείας. Και σε αντίθεση με το γράψιμο, ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Από την άλλη πλευρά η έκφραση των ιδεών του στο χαρτί του χάρισε διορατικότητα, φαντασία και ποιητική ματιά, αρετές που αποδείχθηκαν πολύτιμες στις πτήσεις. Υπήρξε δοκιμαστής αεροπλάνων της Air France, πολέμησε στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρασημοφορήθηκε. Στις 31 Ιουλίου του 1944, ο Saint-Ex, όπως τον αποκαλούσαν οι θαυμαστές του, πέταξε για τελευταία φορά. Το αεροσκάφος του Lightning P-38, με το οποίο ηγήθηκε μιας αποστολής πάνω από την κατεχόμενη Γαλλία κατέπεσε στη Μεσόγειο, κοντά στη Μασσαλία.

IWC Pilot's Annual Calendar "Le Petit Prince"Ετήσιο ημερολόγιο

Το IWC Big Pilot’s Annual Calendar “Le Petit Prince” ήταν ένα από τα highlights στο φετινό Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης SIHH 2016. Είναι ένα μοντέλο με ετήσιο ημερολόγιο, μία complication που για δεύτερη φορά περιλαμβάνεται στο ρόστερ της IWC. Το προηγούμενο ήταν το Portugieser Annual Calendar, ένα υπέρκομψο ρολόι, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 και το έχω παρουσιάσει εδώ. Τι ακριβώς κάνει ένα annual calendar; Είναι κάτι ενδιάμεσο του πλήρους ημερολογίου (full ή complete calendar) και του διηνεκούς ημερολογίου (perpetual calendar). Tα ρολόγια με πλήρες ημερολόγιο έχουν ενδείξεις ημερομηνίας, ημέρας, μήνα και φάσεων της Σελήνης αλλά  αναγνωρίζουν μόνο τους μήνες με 31 ημέρες, συνεπώς χρειάζονται ρύθμιση της ημερομηνίας πέντε φορές το χρόνο (1η Φεβρουαρίου, 1η Απριλίου, 1η Ιουνίου, 1η Σεπτεμβρίου και 1η Νοεμβρίου). Τα διηνεκή ημερολόγια από την άλλη έχουν ενδείξεις ημερομηνίας, ημέρας, μήνα και –συνήθως– φάσεων της Σελήνης και αναγνωρίζουν όλες τις ημέρες του χρόνου, ακόμη και την 29η Φεβρουαρίου, όταν το έτος είναι δίσεκτο. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται καμία διόρθωση. Για την ακρίβεια θα χρειαστούν διόρθωση μίας ημέρας, την 1η Μαρτίου 2100 (κι αυτό γιατί σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, εκείνο το έτος δεν είναι δίσεκτο, όπως και το 2200 και το 2300). Τα ρολόγια με ετήσιο ημερολόγιο (annual calendars) αναγνωρίζουν τους μήνες με 31 και 30 ημέρες, αλλά όχι και με 28 (ή 29) του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ρύθμιση μία φορά το χρόνο, κάθε 1η Μαρτίου. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι αφενός μεν είναι «εξυπνότερα» και πολυπλοκότερα από τα complete calendars αφετέρου δε είναι σημαντικά οικονομικότερα σε σχέση με τα perpetual calendars, γεγονός που τα καθιστά δελεαστικά σε μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

IWC Pilot's Annual Calendar "Le Petit Prince"Το ρολόι

Το IWC Big Pilot’s Annual Calendar “Le Petit Prince” είναι υπέροχο στην όψη. Η κάσα του έχει διάμετρο 46 mm και πάχος 15,5 mm. Σμιλεμένη από κόκκινο χρυσό 18Κ έρχεται σε τέλεια αντίθεση με το ψυχρό μπλε του καντράν και το σκούρο καφέ χειροποίητο λουράκι του ιταλικού οίκου Santoni. Το ρολόι είναι εξαιρετικά user-friendly καθώς συγκεντρώνει τις τρεις ημερολογιακές ενδείξεις σε τρία συνεχόμενα παράθυρα στην κορυφή του καντράν. Η διάταξή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Συμβαδίζει με το Αμερικανικό σύστημα αναγραφής της ημερομηνίας, δηλαδή πρώτα ο μήνας, μετά η ημερομηνία και τελευταία η ημέρα –δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιδρυτής της μάρκας F.A. Jones ήταν Αμερικανός. Δύο συμμετρικά βοηθητικά καντράν φιλοξενούν τα μικρά δευτερόλεπτα (στο 9) και την ένδειξη power reserve (στο 3). Την «αεροπορική» ιδιοσυγκρασία του μοντέλου υπενθυμίζουν οι ευμεγέθεις δείκτες, οι ευανάγνωστοι αραβικοί αριθμοί καθώς και το χαρακτηριστικό τρίγωνο με τις δύο τελείες στο 12 −όλα φωσφορίζοντα με λευκή επίστρωση SuperLuminova.

IWC Pilot's Annual Calendar "Le Petit Prince" IWC Pilot's Annual Calendar "Le Petit Prince"

Η τελειότητα συνεχίζεται και στο εσωτερικό και στον state-of-the-art μηχανισμό του ρολογιού. Χάρη στα δύο βαρέλια του αυτόματου caliber 52850, δημιουργημένου εξολοκλήρου in-house στο Schaffhausen, το νέο IWC Big Pilot’s Annual Calendar “Le Petit Prince” μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτονομία (power reserve) επτά ολόκληρων ημερών. Ο μηχανισμός είναι ορατός από τη διαφανή πλάτη του ρολογιούτο, η οποία σφραγίζει με κρύσταλλο ζαφειριού.

IWC Pilot's Annual Calendar "Le Petit Prince"

Αυτό που βεβαίως κάνει το ρολόι ξεχωριστό είναι ο ολόχρυσος ρότορας που έχει το σχήμα του περίφημου ανθισμένου αστεροειδή και απεικονίζει τον μικρό πρίγκιπα να στέκεται επάνω του. Βασισμένος σε σχέδιο του ίδιου του Saint-Exupéry, ο ρότορας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της περίπλοκης σχεδίασης και εντυπωσιάζει με το σατινέ και γυαλιστερό φινίρισμά του.

www.iwc.com