Αρρενωπό, modern-classic και compliqué. Aυτό είναι το Monsieur de Chanel, το πρώτο αμιγώς ανδρικό μοντέλο υψηλής ωρολογοποιίας του διάσημου οίκου. Τονίζω τη λέξη «αμιγώς» γιατί αρκετά μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού λατρεύει να φορά κάποια version του κεραμικού J12 (σε μαύρο συνήθως), π.χ. τον χρονογράφο, το GMT ή τον εξαιρετικό χρονογράφο J12 Superleggera (τη λευκή του έκδοση έχω παρουσιάσει εδώ). Το CHANEL Monsieur δεν είναι μία απλή περίπτωση ρολογιού. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν από τις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς και συζητήθηκε πολύ στη Παγκόσμια Έκθεση της Βασιλείας. Είναι προφανές ότι η Chanel έβαλε τα δυνατά της και παρουσίασε κάτι πραγματικά εξαιρετικό από πολλές απόψεις.

CHANEL MonsieurAπαριθμώ εν τάχει τις αρετές του για να πάρετε αμέσως μία ιδέα: Έχει αυτόματο manufacture μηχανισμό με jumping hours, retrograde λεπτά και τρεις ημέρες power reserve! Για την υπέροχη αισθητική του τα λόγια περιττεύουν. Και πού να δείτε και την πίσω όψη του ρολογιού, από την οποία αποκαλύπτεται ο state-of-the-art μηχανισμός! Το Chanel Monsieur είναι εξοπλισμένο με τον ολοκαίνουριο Calibre 1, τον οποίο σχεδίασε μία ενδεκαμελής ομάδα στο G&F Châtelain, το εργοστάσιο παραγωγής της Chanel στο La Chaux-de-Fonds. Εκεί γίνεται και η συναρμολόγησή του. Ο μηχανισμός αυτός διαθέτει κάποια σπάνια χαρακτηριστικά που οι μυημένοι σίγουρα θα εκτιμήσουν. Κατ’ αρχάς έχει jumping hours −γαλλιστί, heure sautante, όπως άλλωστε δηλώνεται και στο καντράν. Αυτό σημαίνει ότι η ένδειξη της ώρας γίνεται όχι με τη βοήθεια ενός δείκτη όπως στα συμβατικά ρολόγια, αλλά ψηφιακά, σε ένα ειδικό ευμέγεθες παράθυρο στο 6. Κατά την αλλαγή της ώρας το ένα ψηφίο διαδέχεται το άλλο με ένα χαρακτηριστικό άλμα, εξ ού και jumping hours. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση η ώρα μπορεί να ρυθμιστεί και προς τα εμπρός και προς τα πίσω σε αντίθεση με τα περισσότερα αντίστοιχα μοντέλα της αγοράς.

CHANEL MonsieurΗ δεύτερη καινοτομία είναι η ένδειξη των λεπτών με δείκτη άμεσης επαναφοράς (retrograde), o οποίος διανύει ένα τόξο 240º προτού επιστρέψει ακαριαία στην αρχική του θέση για να ξαναρχίσει την πορεία του. Ακριβώς επειδή είναι μεγάλο αυτό το τόξο, η επαναφορά του δείκτη προκαλεί ισχυρό σοκ στο μηχανισμό. Γι’ αυτό και χρειάστηκε ειδικός σχεδιασμός ώστε να αποφεύγονται ζημιές.

CHANEL MonsieurΑυτό που αξίζει να επισημάνω εδώ είναι ότι και οι δύο αυτές λειτουργίες, της ώρας και των λεπτών, είναι πλήρως ενσωματωμένες στον βασικό μηχανισμό −ενώ συνήθως περιέχονται σε κάποιο πρόσθετο σύστημα. Και αν σας εντυπωσίασε η πρόσοψη του ρολογιού, πού να δείτε και την πίσω όψη του. Ένα διαφανές κρύσταλλο ζαφειριού αποκαλύπτει τον «σκελετωμένο» μηχανικό μηχανισμό με τις κυκλικές γέφυρες που παραπέμπουν στον αριθμό 8 (σύμβολο καλοτυχίας για τους Κινέζους -ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντική η κινεζική αγορά). Η συναρπαστική τρισδιάστατη αρχιτεκτονική του Calibre 1 του προσδίδει ιδιαίτερο βάθος και όλα τα εξαρτήματά του αναδεικνύονται χάρη στο ασημί και μαύρο χρώμα τους και την εναλλαγή γυαλισμένης και σατινέ υφής. Ειδικά το μαύρο χρώμα επιτυγχάνεται με μία επίστρωση ADLC (amorphous diamond-like carbon). Οι ακτίνες του μπαλανσιέ (κάτω αριστερά) σχηματίζουν ένα αστέρι, σύμβολο της Chanel.

CHANEL MonsieurΘα επιμείνω στα του μηχανισμού γιατί πραγματικά το αξίζει. Ο Calibre 1 έχει διάμετρο 32 mm, πάχος 5,5 mm και λειτουργεί σε συχνότητα 28.800 ταλαντώσεων ανά ώρα. Aντλεί ενέργεια από δύο βαρέλια, τα οποία του εξασφαλίζουν αυτονομία ενέργειας για τρεις ολόκληρες ημέρες.Το εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα που είναι ορατό από την πίσω όψη του ρολογιού φέρει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του Romain Gauthier, ενός πολύ γνωστού ωρολογοποιού που κατασκευάζει ρολόγια και μηχανισμούς υψηλής ωρολογοποιίας και προμηθεύει αρκετούς μεγάλους οίκους. Ο Gauthier κατασκεύασε ορισμένες από τις γέφυρες και τους τροχούς του Calibre 1. Ο οίκος Chanel έχει στην κατοχή του ένα μικρό μερίδιο από την εταιρεία του Gauthier, η οποία εδρεύει στο Le Sentier, στη καρδιά της ελβετικής κοιλάδας Vallée de Joux.

CHANEL Monsieur

Επιστρέφω στην πρόσοψη του Monsieur όπου συμβιώνουν αρμονικά η παράδοση και ο μοντερνισμός. Από τη μία έχουμε μία κάσα διαμέτρου 40 mm και πάχους 10.4 mm, η οποία περιβάλλει ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο επάργυρο καντράν με φινίρισμα οπαλίνας. Και ενώ σε πρώτη ανάγνωση η αισθητική του ρολογιού μοιάζει κλασική, σχεδόν αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς τη φρεσκάδα του design. Μόνο τους αραβικούς αριθμούς να προσέξει κάποιος αντιλαμβάνεται τι θέλω να πω. Τα μινιμαλιστικά ψηφία είναι βγαλμένα ξεκάθαρα από την digital εποχή.

CHANEL MonsieurΗ Chanel θα κατασκευάσει μόνο 300 κομμάτια του Monsieur το 2016. 150 είναι από  «μπεζ» χρυσό (beige gold τον ονομάζει η εταιρεία), ο οποίος έχει μία ανεπαίσθητα κιτρινωπή απόχρωση, και άλλα 150 από λευκό χρυσό 18Κ. Και για να έχετε μία αίσθηση της τιμής τους, υπολογίστε περίπου 30.000 για τον μπεζ χρυσό και 32.000 ευρώ για τον λευκό.

www.chanel.com